Organiserade

IDROTTENS FÖDELSE

i

FINSPÅNG

 

 

1907

Den 2 juli bildades Finspångs Idrottsförening. Det var den första idrottsföreningen i Finspång och den blev sedan början till vår förening Finspångs Allmänna Idrottsklubb. Denna förening ägnade sig uteslutande åt fotboll som bedrevs på en obebyggd gräsyta i Finspångs centrum.

 

 

1913

Detta år kom att betyda mycket för idrotten i Finspång. Våra två stora industrier flyttade till Finspång och med dem kom nya friska fläktar som utvecklade idrotten på orten. Från Stockholm kom förrådsförvaltare Gustav Karlsson som kom att betyda mycket för idrotten under många år.

 

 

1914

Den första idrottsföreningen blev inte riktigt vad man tänkt sig. Gustav Karlsson tog initiativet till att bilda Finspongs IK i januari månad. Denna förening skulle sedan bli en av grundpelarna i den framtida föreningen Finspångs AIK.

 

 

1919

Första Bandymatchen i Finspång spelades.

Finspongs IK besegrade Skärblacka IF med 7-1.

 

 

1923

Nu tillkom en konkurrerande klubb med namnet Finspångs Arbetares Idrottsförening. Här blev Gustav Widell en av de ledande krafterna. Föreningen hade bl.a fotboll, bandy och brottning på programmet. Fram till bildandet av FAIK hade båda föreningarna mycket aktiva idrottsår. Det fanns stor kampvilja i båda lägren. Det var inte alltid det gick friktionsfritt. Historien förtäljer att det hände att lagen plogade upp bandybana bredvid varandra vissa söndagar. Så klubbkänslan var det inget fel på.

 

 

1924

Detta år kvalificerade sig Artur Svensson, FIK, till OS i Paris. På 400 meter gick han till semifinal och han ingick dessutom i det svenska laget som blev silvermedaljörer. På 800 meter i SM blev han Finspångs förste SM-medaljör.

 

 

1925

Under första halvan av 20-talet var friidrotten i FIK på stark frammarsch. Några år tidigare hade man bl. a. vunnit stadsloppen i Nyköping och Örebro. Speciellt det senare ansågs mycket meriterande. Under 20-talet var det ofta så Friidrotten var sporten nr 1. En grabb med talanger i både friidrott och fotboll valde oftast friidrott som sin favoritsport.

 

 

1928

Det skulle dröja ända till 1928 innan Finspång fick en riktig idrottsplats. Diskussionerna hade påbörjats redan 1920 men man lyckades inte får gehör för en idrottspark. En av anledningarna var att Turbinbolaget Ljungström upplät vägarna i Slottsparken för löpning. År 1924 anvisade Metallverken tomt-plats där nu Bergska skolan ligger. Nu blev det några år med insamlingar av penningmedel för att kunna bygga den första idrottsplatsen. Anläggningen kostade totalt 33.000 kronor, ett högt belopp på den tiden. Invigningen ägde rum den 12 augusti

i strålande solsken.

 

 

1930

Under 30-talets första år var det fotboll och skidor som utvecklades mest. Fotbollen som tidigare levt undanskymt började nu dominera intresset. Speciellt kampen i alla lokal-derbyn lockade stort intresse.

  

 

1933

Detta år blev en stor framgång för skidåkarna. FIK firade stora triumfer. Vid DM vann man 5 titlar av sex möjliga.

En mycket fin insats.

 

 

1934

Nu och två år framåt var fotbollen och bandyn de stora sporterna. Dominanten inom fotbollen var FIK och i bandy var det FAIF.

 

 

1937

I den sista seriematchen på våren möttes de båda fotbollslagen. Efter slutsignalen trädde Landsfiskal Gösta Hörberg fram och meddelade att nu var det slut för FIK och FAIF.

Finspångs Allmänna Idrottsklubb var  bildad.

 

 

 

Finspångs

Allmänna Idrottsklubb

 

            * * * FÖRENINGEN BILDADES 8 JUNI 1937 * * *

 

 

 

 

 

 

     HUVUDSTYRELSE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

STYRELSE

gm tiderna

 

ORDFÖRANDE

gm tiderna

 

KASSÖR

gm tiderna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEKRETERARE

gm tiderna

 

 

 

REVISORER

gm tiderna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SEKTIONER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALPINT

 

BACKHOPPNING

 

BADMINTON

 

 

 

 

 

 

 

  

 

BANDY

 

BORDTENNIS

 

BOXNING

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BROTTNING

 

FOTBOLL

 

FRIIDROTT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FÄKTNING

 

HANDBOLL

 

ISHOCKEY

 

 

 

 

 

 

 

  

 

KONSTÅKNING

 

ORIENTERING

 

SKIDOR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TENNIS

 

 

 

TYNGDLYFTNING

 

 

 

 

 

  

 

 

FINSPÅNGS-FLICKORNA

 

 

FINSPÅNGS-POJKARNA